Origjina e "Stuhive Oqeanike" në satelitin natyralë te Tokës, Hënën

Hëna ne dritë te dukshme (majtë), Hena ne topografi ku metë kaltër tregohen tregohet terreni i ulët dhe me te kuqe i larti (mes)Foto nga GRAIL gravity ku tregon lokacionin e fushes OceanusProcellarum (djathtå)
Shkenca - Zbulohen teori rreht misterit hënor i cili eshte i vjetër sa vetë sateliti natyralë i Tokës Historite e hershme tregojn se ne hene ekziston nje pllajë e cila quhet  Oceanus Procellarum ose (vendi) Stuhitë e Oqeanve, i cili supozohet se u shkaktuar nga nje ferkim i henes me nje asteroid, dhe kjo eshte e sakte edhe sot eshte gjetur prove e kesaj te çare e cila ka nje diameter prej 2.600 kilometrave. Kjo sipërfaqe e Hënës është e dominuar nga një zonë unike e quajtur rajoni Procellarum, e cila karakterizohet me lartësi të ulëta, përbërjen unike, dhe fusha të shumta të lashta vullkanike. Nje teori tejter thote se kjo siperfaqe pra Procellarum-i eshte shkaktuar si pasoje e perqendrimit te madh te siperfaqes henore ne prodhimin e elementeve dhe keshtu ato elemente jane shoqeruar nga radioaktiviteti. "Hena nuk eshte aq miqesore sa duket me sy të lirë, ajo ka nje siperfaqe mjafte te ashper" tha  -  Andrews-Hanna.

0 comments:

Post a Comment